Mont Pilloy (Fr.)

In 1976 kocht ik mijn eerste 'racefiets', een witte Gitane. Tegenwoordig noemen we het een randonneur of ook wel een hybride of trackingbike in goed Nederlands. Ik rijd nog steeds op mijn oude Brooks zadel uit '76, maar de Gitane is inmiddels vervangen door al weer mijn tweede Giant Expedition. Helaas mijn zadel is 6 juli 2019 gebroken en of ik hem repareren kan? Niet meer te repareren helaas. Het zadel heeft uiteindelijk de doorslag gegeven en ik heb geïnvesteerd in een 'echte' fiets. Wat een wereld van verschil. Begin 2020 werd ik getipt dat er een mooie tweedehandse Idworx Easy Rohler te koop kwam en naar bleek precies in mijn maat. Wat een uitvinding en wat een genot om op te fietsen. Ik heb hem nu ruim twee jaar (mei 2021) en nog geen moment spijt. Het enige dat ik heb meegenomen van mijn oude fiets is een mijn ossekop op het stuur en ja ik heb een heus nieuw Brooks-zadel op mijn nieuwe fiets.

 

Parijs, Parc La Villette     

 

Op mijn 16e fietste ik naar Duitsland, later naar Denemarken, Zweden en Frankrijk. In 1986 ontmoette ik Paul Benjaminse. Behalve met de komst van de HSL was hij ook druk met het maken van fietsroutes onder de naam Onbegrensd Fietsen. Toen alleen naar Rome maar inmiddels ook naar Venetië, Barcelona, Andalusië, van Pau naar Lissabon dwars door Spanje en naar Parijs. In het begin las ik zijn routes kritisch na maar al snel was het samen op verkenning gaan. De Cartograaf en de Sociaal-Geograaf doen dit nu al 30 jaar. Daar moest natuurlijk meer uit voort komen. Gebrek aan tijd bij de auteur maakte dat ik alleen moest gaan vanuit Salzburg via Porec en Venetië en weer terug naar Villach. De route controleren en verkennen. Daarna ontstond uit een contact met Stapreizen definitief het plan om de boekjes van Onbegrensd Fietsen ook om te zetten naar Individuele Fietsreizen waarbij dag afstanden en accommodaties waren geselecteerd. In de herfst van 2012 betekende dit niet alleen een route verkennen voor Paul, maar ook accommodaties beoordelen voor Trapreizen.

 

Maas nabij Fumay

Trapreizen is ontstaan in de loop van van 2012 uit het bijeen brengen van kennis over fietsreizen en accommodaties en mijn kennis van de routes van Onbegrensd Fietsen. Routes verkennen en individuele fietsvakanties organiseren is nu niet alleen een hobby meer! De ene na de andere fietsverkenning volgde. In 2016 met als doel Rome deel II van Onbegrensd Fietsen up-daten, vanuit Zwitserland naar de lago's in Noord-Italia. Vanuit Guiglia in de Apenijnen door naar Florence. Het resultaat: prachtige routes in Italië en vernieuwde boekjes van de serie Onbegrensd Fietsen. Zomer 2017 in de Provence/Vaucluse gefietst ten behoeve van de actualisatie en uitbreidng van Onbegrensd Fietsen door de Provence. Je kan nu ook fietsen op en rond de Mont Ventoux. Jawel, "de kale berg" bedwingen met een boekje van Paul Benjaminse.

 

onderweg naar Parijs

Onderweg naar Parijs - Wat te denken van een heerlijke week fietsen van Maastricht naar Parijs,

door een onbekend maar ook prachtig stuk van België en Frankrijk, zelfs in januari wonder schoon.

 

2018 is begonnen met een verkenning ten behoeve van de route naar Barcelona en de in 2017 uitgekomen route langs de Maas. En een nieuw avontuur is in de maak groepsreizen op basis van de boekjes van Paul Benjaminse. Samen met FITAL zijn we begonnen met het uitwerken van en reis naar Rome 19 dagen fietsen van Basel naar Rome. Ongeveer 70/80 kilometer per dag maakt het mogelijk om naar Rome te fietsen voor de geoefende fietser in 19 fietsdagen. Alleen of met een groepje mee met deze reis? Ja dat kan, mei 2019 zijn we met een groep van 9 mensen van Bazel naar Rome gefietst en omdat het een groot succes was gaan we bij voldoende deelnemers weer. Helaas hebben we twee jaar moeten overslaan, maar gaat vaccinatie snel genoeg en ook in de ons ontvangende landen dan gaan we weer. Voorjaar 2022 hebben we met een groot aantal mensen de Véloroute du Soleil met mooi weer en veel plezier gefietst. En de volgende staat alweer voor najaar 2023 gepland. Maar eerst willen we nog een keer naar Rome. Met voldoende deelnemers (minimaal 14) vertrekken we 28 april 2023 richting Basel om daar op de fiets te stappen naar Rome (19 dagen fietsen, 3 rust en 3 reisdagen)

nieuwe wegen ;-)